√

"Nils Vests film ET UNDERTRYKT FOLK HAR ALTID RET' er - set 24 år efter sin tilblivelse - stadig et vægtigt indlæg i debatten, sobert og ligefremt. Mest forbløffende er det at man næsten ikke fornemmer filmens alder. Det sted hvor alderen præger den mest, er i den optimisme palæstinenserne dengang gav udtryk for. Optimismen har fået et grundskud fordi Israel stort set ikke har flyttet sig. At filmen bærer sin alder så godt skyldes ikke mindst, at problemet fundamentalt er det samme idag som dengang: Israel."

Morten Thing, lektor, dr. phil. - Sept. 1998

-------

Siden 70’erne har verdens syn på Palæstina-konflikten ændret sig. Dækningen i medierne er samtidigt blevet mindre ensidig, og i dag er der kun få, der vil nægte palæstinenserne retten til deres eget land.

Palæstinensernes syn på ærkefjenden har ligeledes forandret sig. Kun fanatikere vil i dag nægte Israel retten til at eksistere. Også blandt israelere er holdningerne blevet mere nuancerede. Men hvor skal grænserne gå ? Og hvad med Jerusalem ?

Derimod er den israelske besættelse af palæstinensisk land lige så kompromisløs i dag som i 1975. Israel står militært set stærkere end nogensinde, overgrebene mod palæstinenserne fortsætter, og nye bosættelser oprettes. Ekstremismen vokser, på begge sider. Og de mange flygtningelejre består, med millioner af flygtninge. Så filmen er desværre lige så aktuel i dag, som da den blev skabt.

Hvis man vil have et indblik i, hvordan livet er blevet levet i palæstinensiske flygtningelejre, og samtidigt forstå den historiske baggrund for konflikten, så er et gennemsyn af denne film et ”must”. Den fik i 1976 guldmedalje på THE PALESTINE FILM FESTIVAL, så det er en film, der af palæstinenserne selv opfattedes som dækkende, som en ordentlig beskrivelse af deres situation. Desuden modtog filmen og dens instruktør den danske Poul Henningsen Pris i 1977.

Filmen foreligger nu også i en nyoverspillet DVD-kopi og institutioner kan købe DVDer via NILS VEST FILM. Som privatperson kan man kan også låne den på et folkebibliotek eller købe den for 125 kr. incl. moms, excl. forsendelse.

item5
item7
item5