Vor Frue Kirke, K﾿benhavns domkirke  -  fot. Nils Vest

 

PREMIERE I TV DR 1

Kan lånes på en række

 

Kort information om en dokumentarfilm

af Bente Lange og Nils Vest

VOR FRUE KIRKE - en arkitekturhistorisk fortælling

Da Kronprinsen og Mary blev gift den 14. maj 2004 i Vor Frue kirke undrede både inden- og udenlandske TV-kanalers seere sig formentlig over kirkens særegne arkitektur. Og hvorfor valgye brudeparret lige denne kirke?

Måske var det begejstring for arkitektur-ensemblet med kirken, Metropolitanskolen, Soldins stiftelse og Domhuset i baggrunden? Eller de tykke søjler, som bringer guldaldermalernes gengivelser af Pæstum i erindring? Det kan også skyldes samspillet mellem arkitekturen og billedhuggerkunsten udført af Bertel Thorvaldsen, Danmarks mest berømte billedkunstner i sin tid. Hans dåbsengel måtte dog midlertidigt flyttes lidt, så der kunne blive plads til Marys slæb. Eller var det mere til ære for tv-kameraerne billeder?

Her var en oplagt chance for at formidle senklassicismen i dansk arkitektur til et bredt publikum: C.F. Hansen og hans offentlige byggerier efter bombardementet i 1807 og statsbankarotten i 1813, hvor København var en af Europas fattigste byer. I København - tårnenes by - var der et folkeligt savn af et spir, og Brygger Jacobsen tilbød 100 år senere at betale et, så Domkirken kunne føje sig ind i Københavns karakteristiske sky-line.

Arkitekt Bente Lange har beskrevet meget af stoffet i sine bøger “Københavns Farver” og “Thorvaldsens Museum”. Filminstruktør Nils Vest har gjort sig bemærket med sine historiske film, bl. a. “Himmelstigen”, en dokumentarfilm om arkitekten Laurids de Thurah og hans snoede spir på Vor Frelser Kirke . Sammen har vi fortalt den gode historie enkelt og ligefremt i en kortfilm, som vil kunne vises på TV-stationer over hele verden. Den vil kunne anvendes af presse og TV-hold i flere sproglige versioner, og den er tilrettelagt således, at den er umiddelbart anvendelig som et lødigt kulturindslag om dansk arkitektur.

Projektet er støttet af Fonden Realdania.

Filmen havde premiere i Dansk Arkitektur Center d. 4. maj 2004. Lgd. 14 min.

Bente Lange, arkitekt MAA, Ph.D

Tel: Mob 40 32 65 82

bente.lange@image.dk

Nils Vest, fiminstruktør

Wilders Plads 9 a, 1403 København K

Tel: Mob 40 54 62 05

nils@vestfilm.dk

item9
Thorvaldsens dフbsengel  -  fot. Nils Vest Vor Frue Kirke, K﾿benhavns domkirke  -  fot. Nils Vest