METTE KNUDSEN Filminstruktør

Moltkesvej 41, 2000 F.

Tel. 22 44 40 29

Foredrag med filmvisning: mail@metteknudsenfilm.dk.

Filminstruktør og manuskriptforfatter af en række kort- og dokumentarfilm, hvoraf mange beskriver kvinders stilling i det 20. årh., bl.a. “Frihed Lighed Stemmeret”, “Tjenestepiger” og “Rødstrømper”, “Lasse Lasse Lille” samt bl.a. spillefilmene “Taí det som en mand frue” og “Skat, det er din tur”. I 2006 fulgte den prisbelønnede 'Den hemmelige Smerte' (om kvindelig omskæring i Sierra Leone - oversat til 5 sprog) og senest, i 2016, den helt nye fortælling om kvindebevægelsen 'Vejen er Lang'.

Mette L. Knudsen er endvidere cand.mag. i fransk og filmvidenskab, har været filmkonsulent samt bestyrelsesmedlem i bl.a. Statens Filmcentral, Danske Filminstruktører og Filmhøjskolen i Ebeltoft.

 

OM MINE FILM

Jeg har i mange år lagt et lidenskabeligt arbejde i at skildre kvinders livsbetingelser som manuskriptforfatter og filminstruktør, ligesom jeg har været aktiv i en lang række kvindepolitiske sammenhænge.

I de sidste år har jeg - ud over over at have stået for den kunstneriske side som manuskriptforfatter og instruktør - også fundraiset økonomien bag novellefilmen LASSE LASSE LILLE, spillefilmen SKAT DET ER DIN TUR og dokumentarfilmen GREVINDENS DØTRE.

Bevidst eller ubevidst, planlagt eller ad tilfældighedernes vej, er det værk, de fleste af mine film er kommet til at udgøre, blevet til een lang udforsken af kvindernes eksistentielle livsbetingelser i dette århundrede:

Fra den midaldrende, hjemmegående kvindes krise, når børnene flytter hjemmefra i “Ta’ det som en mand, frue” (spillefilm),

- over hustruvoldens dødedans i “Bank under bordet” (spillefilm, TV),

- til konsekvensen af kvinders manglende involvering i politik i “Er det løgn hva’ jeg sir?” (spillefilm, TV),

- til sorte kvinders tredobbelte kamp mod racisme og sexisme og for faglig organisering i “Plantagens lange skygger” (dok.film),

- til hjemmet som historisk set kvindernes største arbejdsplads i “Tjenestepiger” (dok.film),

- til den hårde og menneskealder-lange kamp for stemmeretten frem til 1915 i “Frihed Lighed Stemmeret” (dok.film),

- til den nye kvindebevægelses temaer og udvikling i “Rødstrømper” (dok.film)

- til vor tids store skisma mellem arbejde og børn i “Lasse Lasse Lille” (novellefilm)

- til det samme tema videreudviklet i “Skat, det er din tur” (spillefilm).

Og siden er kommet: “Grevindens Døtre” - en dokumentarfilm om 300 kvinders besættelse af Grevinde Danner Stiftelsen for 20 år siden for at oprette Danmarks første krisecenter for voldsramte kvinder. Filmen er en blanding af nyoptagelser og materiale jeg og andre filmfolk optog dengang.

I 2002 havde "Afrika i Aalborg" premiere, en skildring af to helt forskellige kvinder fra Uganda, der begge har formået at skabe sig et liv i Danmark, på egne vilkår. Dvs. et helt anderledes, positivt billede af 'en indvandrer' end de mange triste fortællinger, man kan se eller høre om i medierne.

I forlængelse af mit arbejde som filminstruktør grundlagde jeg i 1999 sammen med Vibeke Gad den danske afdeling af den internationale organisation “Women In Film & TV”, der har 40 afdelinger verden over. Jeg har været formand for foreningen siden dens start, og den har nu over 200 medlemmer inden for alle grene af de levende billedmedier. I december 2000 uddelte vi ved en fest i Cinemateket foreningens første ærespris til Bodil Kjer.

Min drivkraft og vision har været, at der til generationerne efter mig i hvert fald skulle ligge nogle film med udgangspunkt i kvinders livsvilkår, således at de ikke i lighed med mig selv og min generation skulle opleve, at der film- og billedmæssigt fandtes store “sorte huller”

I al beskedenhed er der ikke andre, der i den grad på film har skabt et kunstnerisk billede af den kvindelige eksistens i Danmark.

For dette arbejde blev jeg i 1991 tildelt Ingrid Jespersens Store Legat.

Tildelt Kunstfondens Arbejdslegat 2001.