HVORFOR ER RÅDHUSET SPÆNDENDE FOR OS I DAG ?
I en tid, hvor nybyggeri oftest består af absolut minimalistiske løsninger - både formmæssigt og økonomisk - og med en total mangel på OPLEVELSE, der kan det være gavnligt at blive mindet om, hvor sjovt og anderledes arkitektur også kan være.
Oven på historicismens periode, der sluttede for cirka 100 år siden, svingede pendulet over imod enkelhed og renhed, og dekoration af husene blev snart ringeagtet og ildeset indenfor fagkredse. ‘Hvis et hus skal udsmykkes, er det fordi det er dårlig arkitektur i sig selv’. Det er et udtryk jeg ofte har hørt blandt nutidens arkitekter. Og som i mine ører rummer en stor fattigdom.
Martin Nyrops Rådhus, der stod færdigt i 1905, rummer derimod det hele: Fuldendt funktion og eventyrlig oplevelse. Et utroligt gedigent og veldisponeret hus, bygget på de bedste håndværkerprincipper med rødder i middelalderens kirke- og klosterbyggeri. Parret med den tids fremmeste tekniske løsninger. Dertil et mylder af påfund og detaljer i udsmykningen af bygningskrop, rum, murflader, genstande og møbler. Ydersiden rummer masser af sjov og variation for den opmærksomme tilskuer. Og at gå rundt inde i Rådhuset er som at komme ind i en stor gaveæske for sanserne.
Nyrop kaldes nok nationalromantiker, men han rummede meget mere end kærligheden til det danske. Hans inspiration fra især Italien er til at føle på. Men i omplantningen til Danmark har formerne gennem Nyrop fået en ekstra dimension, hvor man skal være noget af et drog for ikke at kunne glædes over variationerne og fantasien i udtrykket.
Det er på tide, at pendulet svinger tilbage, at danske arkitekter, bygherrer og politikere vågner op og forløser den menneskelige mangfoldighed og skaberglæde. Og det i nogle dimensioner, der kommer meget tættere på almindelige menneskers dagligdag, fremfor det vi ser i vores dages mani for fejlanbragte højhuse og anonyme glaskasser.
Gå blot trygt hen til Rådhuset og åbn op for sanserne!
Men det er en fordel at se filmen forinden.
Nils Vest
|