“GREVINDENS DØTRE”

En mørk novembernat i 1979 møder 300 kvinder op til seminar i et beboerhus i København. Men seminaret er kun et dække over startskuddet til en af de største aktioner i det 20. århundredes danske kvindebevægelse.

I ly af mørket lister kvinderne i grupper på 10 personer og med militærisk præcision ned mod den gamle Grevinde Danner Stiftelses majestætiske bygning, som de derefter invaderer og erklærer for besat.

Besættelsen sker i protest mod ejerens planer om at sælge bygningen til et entreprenørfirma, der vil jævne den med jorden og i stedet opføre et stort kontorhus på den attraktive grund.

Kong Frederik VII’s dybt foragtede hustru til venstre hånd, grevinde Danner, startede som uægte barn af en ugift tjenestepige, men ligesom i eventyrene endte hun med at blive gift med selve landets konge. Hun glemte imidlertid aldrig sin fattige start i livet og grundlagde i 1873 stiftelsen som alderdomsbolig for ubemidlede kvinder af arbejderklassen. Besætterne proklamerer, at de ønsker at videreføre stiftelsen i grevindens ånd til gavn for kvinder - nemlig som landets første krisecenter for voldsramte kvinder og deres børn.

Pressen kaster sig over historien, og snart er det meste af landets befolkning på kvindernes side. I en uventet kovending beslutter entreprenørfirmaet pludselig at komme af med huset igen og tilbyder nu de målløse kvinder, at de kan købe huset, hvis de indenfor en meget snæver tidsfrist er i stand til at skaffe den store købssum.

I en fuldstændig frenetisk indsats kaster kvinderne sig ud i en uafbrudt række af aktioner, demonstrationer og støttefester, hvor det til sidst lykkes dem at rejse de nødvendige penge.

Gennem en kolossal kraftanstrengelse indsamler kvinderne derefter yderligere endnu flere millioner til istandsættelse af det stærkt forfaldne hus. Et bygnings-projekt af den størrelsesorden udført udelukkende af kvinder har man aldrig set hverken før eller siden

“Grevindens Døtre” er en underholdende og medrivende dokumentarfilm. I en montage af gamle og nye optagelser følger filmen det farverige forløb samt kvindernes nervepirrende kapløb med tiden, da de med hele Danmarks hjælp indsamler de mange millioner kroner for at oprette Danmarks første krisecenter.

Igennem filmens beretning om en gruppe menneskers markante indsats til gavn for de af vore medmennesker, som livet undertiden behandler mere end ublidt, oplever man som publikum, at det helt konkret “nytter at gøre noget”. Derfor giver filmen bl.a. det mentale “løft”, vi alle jævnligt har brug for midt i en globaliseringsforvirret og ego-dyrkende tidsalder.

M.K.