CHRISTIANIA - BYENS GRØNNE ÅNDEHUL

af Nelly Nylon, Fredens Ark

Christiania er trods sit store areal kun beboet af ca. 1000 mennesker, men hvert år besøges Fristaden af 50 - 100.000 forskellige mennesker - mange af dem kommer her flere gange om året. Nogle er her næsten hver dag. Andre kun en tjalds tid.

På visse sommerdage, f.eks. når der er udendørs koncerter, kan besøgstallet godt nærme sig 10.000. Det slider naturligvis på arealet, at så mange mennesker tramper rundt, ikke mindst i “city” nede omkring Hovedindgangen, hvor nok størstedelen af Christianias gæster sætter deres fødder.

Mange besøgende har desværre ingen større bevidsthed omkring dét at passe på naturen og holde den ren. Faktisk er det utroligt, hvad der smides af flasker, kartoner, skraldeposer og plastic-bægre rundt omkring i Fristaden af de besøgende.

Ved vintertide og efter regnskyl optræder mange af Christianias stier som de rene fælder af mudder og vandpytter, fordi de ikke er asfalterede. Det har christianitterne for længe siden lært at leve med og klæder sig på efter forholdene. Det gør mange af fristadens gæster forresten også.

Christianitterne gør deres bedste for at udbedre de værste skader på volden, og mange steder er området tilplantet for at forhindre den totale nedslidning af arealet. Der er igennem årene blevet opsat flere og flere skraldetønder rundt omkring, og antallet af affaldscontainere er steget.

Men Christiania ønsker ikke at tørre sine besøgende i røven. Folk må selv tænke sig om. Det er også de besøgendes ansvar at passe på fristaden og bruge den med kærlighed

Miljøministeriet skriver i den nyligt vedtagne lokalplan for Christiania:

“Med lokalplanen søges det således sikret, at Københavns befolkning i højere grad får adgang til at anvende dele af området til rekreative formål.”

Det er jo dystre udsigter for Christiania, som måske så i fremtiden skal have 200.000 eller flere besøgende om året.

Når det kan se ud som om Christiania er “lukket” for den københavnske befolkning, må det være fordi de mennesker, der faktisk bruger Christiania rekreativt, ikke henregnes i gruppen af “rigtige” borgere i København. Det er også for en stor del bistandsklienter, pensionister og klienter fra sociale institutioner. De enlige mødre kommer her også, for slet ikke at glemme de mange unge uden job og bolig

De kommer til Fristaden for at nyde det fredfyldte grønne miljø og den magiske blanding af landsbyliv og storstad i ét. Fordi de sjældent finder disse tilbud hvor de bor, i mørke lejligheder og triste institutioner rundt omkring i København, hvor folk har for travlt til at snakke og det er ildeset at nyde en øl på en bænk i anlægget.

Christiania er også et tabernes paradis, og de kreative og rekreative værdier, som de søger, finder de i rigt mål på området.

Miljøministeriet prøver i lokalplanen at indkredse, hvad der gør Christiania utilgængeligt for den københavnske befolkning. De skriver:

“Christiania gennemkrydses af et net af veje og stier. Disse er oftest i en dårlig stand, hvilket hænger sammen med manglende belysning er med til at give området et nedslidt og dystert præg.”

Det er muligt, at dette kan skræmme den jævne danske tryghedssøgende småborger fra at benytte området. Men de folk, der faktisk besøger og bruger området, er stort set ligeglade med lidt mudder og vand. Mange finder også, at det manglende gadelys er en fordel - så kan man bedre se stjernerne om natten.

Vi håber, at mange flere får øjnene op for de kreative og rekreative værdier, som Fristaden byder på.

Og vi håber også, at tågesnakken om at åbne arealet for Københavns befolkning snart må høre op. Arealet har været offentligt tilgængeligt i 20 år.